ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU
Od 13. 12. 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 2000/89 ES a 1169/2011 EU, vyhlášky 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10: 1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich) 2) Korýši a výrobky z nich3) Vejce a výrobky z nich 4) Ryby a výrobky z nich 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich 7) Mléko a výrobky z něj 8) Skořápkové plody a výrobky z nich (mandle, lískové a vlašské oříšky, kešu, para a pekanové ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich) 9) Celer a výrobky z něj 10) Hořčice a výrobky z ní 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14) Měkkýši a výrobky z nich
ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ: A – číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahujeSEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek bude vyvěšen v blízkosti jídelního lístku ve školní jídelně. Seznam je také umístěn na našich internetových stránkách www.zsbrandysno.cz (alergeny ve stravě).
U P O Z O R N Ě N ÍŠkolní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě.Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři Šj – Jaroslava Břízová 465 544 284.